Håndtering av husdyrgjødsel og organisk avfall på gårdsnivå - Prosjekter - Norsøk

Håndtering av husdyrgjødsel og organisk avfall på gårdsnivå

Hvilken effekt har ulik husdyrgjødselhandtering på bærekraftsindikatorer, økonomi og arbeidsforbruk på gårdsnivå?

Vi intervjuer tre melkeproduserende bønder.

Husdyrgjødsel er bondens gull. Men hvordan skal vi balansere mellom økonomi, arbeidsforbruk, gjødseleffekt og miljøeffekter? (Foto: Sissel Hansen)
Husdyrgjødsel er bondens gull. Men hvordan skal vi balansere mellom økonomi, arbeidsforbruk, gjødseleffekt og miljøeffekter? (Foto: Sissel Hansen)

Dybdeintervju
Vi gjør dybdeintervju med tre gårdbrukere som driver med økologisk melkeproduksjon.

Hovedspørsmålene er:

  1. Hvordan opplever du håndtering av husdyrgjødselen på gården? (Fordeler, ulemper).
  2. Er det hindringer med dagens praksis som du helst skulle endret på?
  3. Hva må til for at dere skal endre dagens praksis av husdyrgjødselhåndtering.

I tillegg går vi detaljert inn på håndtering og bruk av husdyrgjødsel i dag og energibruk knyttet til dette. To av gårdene ligger på Østlandet og er plukket ut av Stein Jørgensen i NLR, på bakrgunn av at disse gårdbrukerne er opptatt av husdyrgjødselhåndtering. Den tredje gården er NORSØKs egen melkeproduksjon på Tingvoll.

Bærekraftsindikatorer
NLR, TINE og NORSØK samarbeider om å lage beregninger som estimerer bærekraftsindikatorer for gårder med økologisk melkeproduksjon, der det også er gjort en beregningermed Landbrukets klimakalkulator. Vi beregner og diskuterer hvordan økonomi, arbeidsforbruk og energibruk påvirkes av endret husdyrgjødselhandtering, og anslår betydning for klimaavtrykk, grovfôravling, næringsstoffutnytting og jordhelse. Det beste estimatet vil vi få på økonomi og arbeidsforbruk, da dette er lettest å beregne.

Formidling
Resultatene i prosjektet oppsummeres i en NORSØK rapport, via Agropub og på NLR sine nettsider, samt i et innlegg til Økologisk landbruk. I tillegg tar vi med oss disse problemstillingene til husdyrgjødseldiskusjonen på Økokongressen 2023.

Mange opplever at den gamle gjødselkummen blir for liten. (Foto: Sissel Hansen)
Mange opplever at den gamle gjødselkummen blir for liten. (Foto: Sissel Hansen)

Prosjektdetaljar

Prosjekteigar:NORSØK
Prosjektleiar:Sissel Hansen
Prosjektdeltakarar NORSØK:Martha Ebbesvik
Samarbeidspartar: NLR Innlandet
Finansiering: Landbruks- og matdepartementet
Tidsperiode: